Over ons

Alles wat u wilt weten over het familiebedrijf MVBvermeer.nl

Familiebedrijf

Melkveebedrijf Vermeer al 2 generaties in de familie. Begonnen in Brabant en nu in Zeeland..

De boerderij vindt zijn oorsprong rond 1900 in Brabant (Tilburg om precies te zijn) als een akkerbouwbedrijfje, met wat vee voor bemesting van het land en voor eigen melk.

Het aantal melkkoeien is in de loop der jaren uitgegroeid tot 120 stuks in 1980.

Rond 1980 is het bedrijf gesplitst in twee bedrijven en heeft iedereen 60 koeien mee genomen. In de loop der jaren steeds wat gegroeid. Tot ongeveer 80 stuks vee in 1996.

In 1996 moesten we weg voor uitbreiding van de stad Tilburg, en zijn we met het hele bedrijf en gezin verhuisd naar Kamperland in de provincie Zeeland. Ondertussen zitten we op ruim 100 stuks melkvee en het bijbehorende aantal jongvee.

Innovatie

Sinds april 2013 melken wij onze koeien met 2 Lely melkrobots.

Onze koeien worden gemolken door 2 Lely melkrobots. Het melken gaat geheel automatisch, wij als boer hoeven er niet meer bij aanwezig te zijn. Alle koeien hebben een halsband om met een sensor, daarmee herkent de robot de koe. De sensoren registreren de gegevens van de koe, die wij weer uit kunnen lezen op de computer. Daarbij moet je denken aan, aantal liters per melking, tempratuur en samenstelling van de melk, en de activiteit van de koe.

De koeien bepalen zelf wanneer ze gemolken gaan worden, maar tussen elke melking zit minimaal 8 uur. Komt een koe toch eerder, omdat de brokjes in de automaat wel erg smaakvol zijn, besluit de melkrobot dat de koe niet aangesloten word en moet zij de robot verlaten.

Als een koe de melkrobot betreedt, en het is tijd voor een melking gaat de robot aan de slag. De spenen wordt schoongemaakt met zachte borsteltjes, waarna de laser de spenen zoekt zodat de tepelbekers aangesloten kunnen worden. Na elke melking reinigt de machine zichzelf door middel van stoom en water.

Tijdens het melken krijgen de koeien hun portie krachtvoer, ze leveren een topprestatie en daarbij hoort ook een uitgebalanceerde voeding. Bij ons bestaat dat voornamelijk uit mais en gras van eigen land, krachtvoer en mineralen.

  • Deze website delen